Hamilelikte diyet yapılması, anne olacak kişinin ihtiyaçları ve anne karnında bulunan bebeğin sağlıklı gelişimi yönünden pek önerilmez. Sağlıklı yemek listesi ile hem temiz beslenme olması hem de vücuttaki gereksinimlerin yeterince karşılanması oldukça önemlidir. Ne az yemek ne de çok yemek hamilelikte tercih konusu olmamalıdır. Çünkü her ikisi de gebelikte riskli faktörler oluşturabilir.
Gebelikte diyet telaşına düşmek yerine, gebe kalınmadan önceki dönemlerde sağlıklı vücuda sahip olmaya çalışmak daha yerinde bir karar olacaktır. Bu dönemde sağlıksız beslenmek, spor yapmak ve kötü bağımlılıklardan (sigara, alkol vb.) uzak durmak gerekir. Düzenli bir hayat tarzı benimsemek, stresten uzak durmak ve uyku saatlerine yeterince dikkat edip, verimli uyku alabilmek oldukça önemlidir. Gebelik dönemine çok az kilolu ya da çok yüksek kilolu girmek de sorun olacaktır. Ancak bu tip zamanlarda gebelikte diyet başlığı altında bazı diyetisyen ve doktor takibi ile öneriler oluşturulabilir. Bunlara uyularak da sağlıklı bir gebelik süreci geçirilebilir.
Hamilelik Fazla Kilo ile Başladıysa
Peki çok kilolu olduğunuz zaman bir anda hamile kalınırsa ne yapılması gerekir? Bu durumda kesinlikte hamilelikte diyet programları ve diyet listeleri uygulanmamalıdır çünkü bunlar bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerden yoksun kalmasına sebep olabilir. Bunun yerine sağlıklı bir hamilelik için güvendiğiniz bir diyetisyen tarafında doktorunuz ile birlikte hazırlanacak olan beslenme programı aynı şekilde uygulanmalıdır. Bununla birlikte aşırı kalori içeren ve gereksiz içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Gebelikte alınması gereken besinler ve mineraller yeterli olan miktardan daha fazla alınmamalıdır. Bu konu hakkında kadın doğum uzmanınız hatta bir diyetisyen konsültasyonu ile birlikte size yardımcı sağlanabilir. Son olarak gebelik boyunca gebelik dönemine uygun bir şekilde spor ve egzersiz yapılmalıdır.
Hamilelik Düşük Kilo ile Başladıysa
Eğer gebeliğe çok düşük bir kiloda başladıysanız yine aynı konulara dikkat edilecek demektir. İlk olarak sizin vücudunuzda eksik olan mineral ve vitaminler dengelenmelidir. Bunun için de yine bir doktorunuz ve diyetisyeninizin konsültasyonu ile süreç takip altına alınmalıdır. Bebeğin gelişimi için gerekli olan mineral ve vitaminler de özellikle sağlıklı beslenme programı düzeni ile tüketilecek besinler diyet listesine eklenebilir. Ancak dikkat edilmeli ki burada kilo değil sağlıklı bir bedene sahip olmak önemlidir. Gebelikte bebeğiniz sizin için ön sırada olmalıdır.
Hamilelikte Diyabet
Hamile kalan bireylerin yaklaşık olarak %5 inde hamileliğe bağlı diyabet yani gestasyonel diyabet ortaya çıkabilmektedir. Gebelikle birlikte değişen hormonal sistem insülinin düzensiz çalışmasına ve bu durum da şekerin kanda birikmesine neden olur. Gebelikte vücudumuz normalden 3 kat daha çok insülin ortaya çıkartır fakat bu bile vücuda yetmeyebilir. 24. haftayla beraber kan testiyle birlikte açlık kan şekeri ölçümü gerçekleştirilir. Belirtilere göre yükleme testi sayesinde değerler netleştirilir. Tam da bu aşamada eğer gebelik şekeri çıkarsa, bir gebelik diyet listesi önerilebilir, çünkü kandaki yüksek miktardaki insülin değeri anne karnındaki bebek için sorun teşkil edebilir.
Gebelikte diyabet genelde doğumdan sonra ortadan kalkar. Gebelik dönemindeki gebelikte diyabet sorunu bebeğe geçmez fakat gelecekte diyabet hastası olmasına riski artabilir. Bebeğin doğum sonrası boyunu ve ağırlığını da etkileyebilir. Bu faktörlerin her biri ileri ki zamanlarda bebeğin obezite olması riskini de yaratabilir. Gebelikte beslenme özellikle bu tarz faktörler açısından oldukça önem kazanır. Bu süreçte anne adayını takip eden uzamanın tavsiyesi ile birlikte balık yağı takviyesine de başlanabilir. Gebelikle birlikte artan su ihtiyacı da gün boyunca tüketilen su ve sıvı besinler ile mutlaka karşılanmalıdır. Gün boyunca 2,5 litre su tüketimi bu ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
Hamilelikte Diyet Yerine Dengeli ve Yeterli Beslenme Kuralları
- Gebelik döneminde kahve ve çay tüketimini azaltın. Kafeinin fazlası bebeğiniz için risk oluşturabilir. Taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayran tercih edilebilir.
- Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketin. Çok iyi yıkanmış olmasına mutlaka dikkat edin.
- Alkol ve sigara konusunda dikkatli olun ve kesinlikle tüketmeyin. Sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin.
- İyotlu tuz kullanın fakat tuz alımına da dikkat edin.
- Salatalarınızda ve yemeklerinizde soğuk sıkım zeytinyağı kullanmaya özen gösterin, çünkü en doğal yağ zeytinyağıdır.
- Paketli, hazır ve işlenmiş gıdaları tüketmeyin. Taze ve doğal beslenmeye özen gösterin.
- Haftada en az 2 gün balık tüketmeye özen gösterin.
2 Yorumlar
bilgilendirici ve kaydedilmesi gerekn bir yazı
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için çok teşekkürler Sinem hanım
YanıtlaSil