15/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Günde 4 Saat Uyursak Vücudumuzda Neler Olur? | En Verimli Uyku Saatleri

 Çoğu insan hayatının büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Bu sebeple gün içerisindeki 24 saat çoğu insana yetmez. Yapacakları işleri yetiştiremez ve bir sonraki güne aksar. Hobilerine, işlerine, ailelerine veya arkadaşlarına ayıracak vakti bile zor bulabilirler. İşte bütün bunları başarabilmenin tek bir yolu daha az uyumaktan geçiyor. Aşırı uyku yada uykusuzluk insanları bütün bu sebepler karşısında yenik kılmaktadır. Dünyanın önde gelmiş dahilerinden biri olan Nichola Tesla'nın başarısının sırrını merak ediyor musunuz? İşte bu başarının sırrı az uyumaktan geçiyor. Şimdi gelelim günde 4 saat uyursak vücudumuzda ne gibi değişiklikler olacağına...


uykusuzluk




Polifazik Uyku Nedir?



Polifazik uyku bir diğer anlamıyla çok evreli uyku, günde sadece 1 ila 4 saat arasında uyumayı hedefleyen bir uyku çeşididir. Polifazik uyku özet olarak şu şekilde açıklanabilir: gecenin belirli saat dilimlerinde uykunuzu keserek bunu gün içerisinde 20 veya 30 dakikalık kısa uykularla telafi etmektir. Bu biraz zor ve karışık gelebilir. Ancak unutmayın ki bunun sonucunda haftanın bitiminde birkaç ek gün kazanmış oluyorsunuz. 

Verimli uyku o kadar önemlidir ki, günlük yaptığınız işlerdeki performasınızı dahi etkileyebilmektedir. Gece veya gündüz uykusu farketmeksinizin en verimli uyku saatleri ilk 20 ila 30 dakikadır. Hızlı göz hareketlerinin gerçekleştiği bu aralık beynin rahatlama ve yenilenme evresi olarak da biliniyor. Belirtmeliyim ki polifazik uykunun birçok farklı çeşidi var. Bu çeşitlerden hepsi 5 temel programa dayanmaktadır. Sizlerde bu programlar arasında kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz. Yada bu programların hepsini örnek alarak kendinize göre yeni bir program oluşturabilirsiniz. Böylelikle hayatınızın en önemli problemi haline gelen uykusuzluk sorununu ortadan kaldırmış olursunuz. 



uykusuzluk



Günü Verimli Kullanmak


İlk iki hafta bu programa alışmakta güçlük çekebilirsiniz. Ancak unutmayın alışma süreniz en fazla iki hafta sürecektir. Vücudumuz adaptasyon sürecine çabuk alışmaya programlanmıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kesinlikle vazgeçmemeniz gerektiğidir. Çünkü vazgeçtiğinizde vücudunuzun dengesini bozabilir bu sebeple çeşitli uyku problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Uyku problemleri ise birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu sebeple hazırlayacağınız programa uymaya ciddi anlamda özen göstermelisiniz.

Günde 4 saatinizi uykuya ayırdığınızdan günün çoğu saati size kalacaktır. Böylelikle yapmayı hedeflediğiniz birçok işi veya yarım kalmış birçok hayali gerçekleştirme fırsatını bulacaksınız. Örneğin işe gitmeden önce 2 saat erken kalkıp kendinize sağlıklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Kahvaltınızı yaparken yarım kalmış bir filminizi bile bitirebilirsiniz. 2 saat aslında çok az gözüken ancak verimli kullanıldığında size çok fazla avantaj sağlayan bir zaman dilimidir.



uykusuzluk




Zihin Kapasitesinin Artışı


İlk bir kaç hafta zihninizin bulanıklaştığını hatta bazı durumları algılamakta güçlük çektiğinizi düşünebilirsiniz. Aklınız hep uykuda olup, kendinizi yorgun hissedebilir ve enerjinizin düştüğünü farkedebilirsiniz, Ancak yine unutmayın ki bu durum sadece bir kaç hafta sürecektir. Zorlu geçen adaptasyon sürecinin ardından vücudunuz artık yeni oluşturduğunuz uyku düzenine alışmış olacak. Artık gün içerisinde insanlarla konuşurken veya işlerinizi yaparken daha iyi düşünebildiğinizi ve daha zinde hissettiğinizi farkedeceksiniz.

Son olarak görüntünüzün de değişeceğini unutmayın. Artık daha az ve verimli uyku uyuduğunuz için gözlerinizin altındaki mor halkalar kaybolacaktır. Cildiniz daha parlak ve daha sağlıklı gözükecektir. Hatta fazladan kalan 2 saati bir spor aktivitesine ayırırsanız, enerjinize enerji katabilir bununla birlikte daha sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz. Kitap okumaya başlayabilir, yeni bir dizi serisine başlayabilir veya sadece dinlenmek isteyebilirsiniz. Emin olun bunların hepsini yapmak için bol bol vakit bulacaksınız. 



uykusuzluk





Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Anne olduğumda özellikle ilk 2 yıl geceleri emzirdiğim için neredeyse hiç uyumadan günlerimi geçiriyorum,çok zordu bu durum ama zamanla alıştım.Şu anda az ama kaliteli bir uykuyla günümü verimli bir şekilde geçirebiliyorum.
    Gerçekten verimlilik açısından faydalı oluyor kesinlikle katılıyorum.
    Bazen de imkanım varsa çok uyumaya çalışıyorum vücudumun ihtiyacı olduğunu hissettiğimde :)

    YanıtlaSil
  2. Uykusuzluğun ne demek olduğunu siz değerli annelere sormak gerek, ama bunlar tatlı uykusuzluklar tabii :) Sizi tebrik ederim. Bir insanı en çok kendisi anlayabilir. Kendinize göre güzel bir uyku planı oluşturmuşsunuz. :)

    YanıtlaSil