15/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Az Kalorili Diyet Yemekleri | Kalorisi Az Besinler Neler

 Günlük yaşamımızda diyet yaparken en çok zorlandığımız konulardan bir tanesi de kalori hesabı yapmak. İlk hedef kilo vermek ise günlük kalori alımını azaltmak bu noktada çok önemlidir. Günlük aldığımız kaloriyi azaltıp, spor yaparak da bu diyeti desteklediğiniz zaman kilo vermek kaçınılmaz olacaktır. Burada önemli olan besinlerin ortalama kaç kalori olduğunu bilerek tüketmektir. Bu işi eğlenceli hale getirmek için kalori hesabı yapan bir kaç uygulamayı telefonunuza indirip pratik bir şekilde hesaplamalarınızı yapabilirsiniz.Böylece kontrol tamamen sizin elinizde olacaktır ve kilo vermekte ki en önemli adımı başarmış olacaksınız. Gelelim az kalorili diyet yemekleri nelerdir ve ne şekilde tüketilmelidir;


az kalorili diyet yemekleri



1- Yulaf Ezmesi 


Az kalorili diyet yemekleri ve sağlıklı beslenme denildiğinde akıllara ilk yulaf gelmektedir. Lifli bir gıda olmasının yanında tok tutucu özelliği sayesinde bir çok kişi tarafından sıklıkla tercih edilir. İçerisinde bulunan yüksek protein ve yararlı karbonhidratlar sayesinde besin değerlerini dengelemekte yardımcı olur. Yulafın bu kadar çok tercih edilmesindeki bir diğer sebep ise içerisinde bulunan zengin minerallerdir. B6 vitamininin yanı sıra niasin, tiamin ve riboflavin içeren yulafın içinde aynı zamanda fazla miktarda folat vardır.


Bazı insanlar yulaf yemekten pek hoşlanmamaktadır. Evet yulafın tadı biraz yavan ve renksiz gelebilir. Fakat yulafı renklendirmek sizin elinizde. Yulaf günün ilk öğünü olan kahvaltılara çok yakışır. Yulaf kullanarak kahvaltılarınızı kendi zevkinize göre hazırlamak oldukça kolay. Kimi insanlar kahvaltılarını tuzlu besinlerle yapmayı severken kimi insanlarda kahvaltılarını tatlı besinlerle yapmayı tercih eder. Eğer siz kahvaltılarınızda tuzlu gıdalar kullanmayı seviyorsanız, çırptığınız iki yumurtanın içerisine koyacağınız 1 yemek kaşığı yulaf sizi gün boyu enerjik ve tok tutacaktır. 


Kahvaltılarınızda yulaf ezmesi tüketmek, özellikle soğuk kış aylarında içinizi ısıtan güzel bir alternatif olacaktır. Eğer kahvaltınızda tatlı yiyecekler tüketmek istiyorsanız yulaf ezmesi tam size göre. Hazırlanışı ise oldukça basit. Bir bardak sütün içerisine bir çay bardağı yulaf koyun kaynayıncaya kadar bekleyin. Bir bardak süt size ağır geliyorsa ve sindirmekte zorlanırsanız yarım su bardağı süt ve yarım su bardağı su koyabilirsiniz. İlk başta koyduğunuz yulaf size az gözükebilir. Ancak yulaf bekledikçe şişen bir besindir. Zaten tok tutmasının en önemli nedeni de budur. Daha sonra yarım muzu çatalla püre haline getirip hazırladığınız karışımın içerisine ekleyin. Eğer öğününüzü daha tatlı hale getirmek isterseniz bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Bu aşamalar bittikten sonra en zevkli olan kısıma geliyorsunuz yani yulaf ezmesini süsleme kısmı. En çok sevdiğiniz meyvelerle yulaf ezmenizi süsleyebilir ve kahvaltınızı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. 


yulaf lapası



2- Brokoli, Lahana ve Karnabahar


Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, beslenme listesinde mutlaka ama mutlaka sebze yemekleri bulundurmalısınız. Çünkü sebzeler sizin zayıflama yolundaki mücadelenizde en büyük destekçiniz olurlar. Eğer sebzeleri kuralına uygun bir şekilde pişirirseniz, istediğiniz kadar tüketseniz de kilo almadığınızı göreceksiniz. Sebze tüketiminin size kilo aldırmamasının sebebi ise, midenizi doldurmakta, tok hissetmenizi sağlamakta ve böylelikle diğer besinlere yer bırakmamaktadır. 


Sebze yemeklerini pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de, sebzelerinizi az yağda pişirmek olacaktır. Hatta imkanınız varsa sebzelerinizi buharda pişirin. Böylelikle öğününüzden alacağınız kalori miktarını ciddi anlamda düşürmüş olacaksınız. Sebzelerinizi kullanarak karışık salatalar yapabileceğiniz gibi akşam yemeğinde tüketeceğiniz et veya tavuk gibi yiyeceklerin yanına da servis yapabilirsiniz. 


Çeşitli sebzeler içerisinde özellikle brokoli, lahana ve karnabahar tüketmek size ekstra sağlık depolayacaktır. Uzmanlar beta karoten açısından ciddi anlamda zengin olan brokoli ve karnabaharın sıklıkla tercih edilmesi gerektiğini, hatta suyunun bile tüketilmesinin faydalı olacağını dile getirmektedirler. Lahana ise içeriğindeki E, B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren bununla birlikte kanserden korunmada öne çıkan kış sebzesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 


brokoli



3- Galeta


Son zamanlarda çok fazla kullanılan ve özellikle diyet yapan bireylerin diyet yaparken tükettikleri besinlerden biride galetalardır. Diğer adıyla grissini olarak da tanınan galeta özellikle kilo alımlarından şikayetçi olan ve mevcut kilolarını korumak isteyen bireyler tarafından kullanılan çubuk kraker görünümlü besindir. Farklı özelliklere ve çeşitlere sahip olan bu yiyecek her ne kadar kilo vermek isteyen bireyler tarafından tüketilse dahi birçok kişinin kafasında kilo aldırıp aldırmadığı ile ilgili soru işaretleri bırakmıştır. 

Galeta; bildiğimiz hamurdan yapılan ve görüntü olarak uzun çubukları hatırlatan genellikle az tuzlu ya da tuzsuz yiyeceklerdir. Sade şekilde yapıldığı gibi baharatlı, susamlı, light, kepekli gibi farklı lezzete sahip şekilleri de bulunmaktadır. Diyet yapan aynı zamanda formunu korumak isteyen bireylerin sıkça tükettiği galetalar son dönemlerde farklı düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. En çok merak edilen diyet yiyeceklerinden biri olan ve soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden olan bu yiyecek için kesin kilo verdirir ya da kesin kilo aldırır diyebilmemiz hatalı olacaktır.

Fırınlarda, marketlerde sık bir şekilde karşımıza çıkan farklı çeşitleri bulunan galetalar doğrudan kilo kaybınıza neden olmasa da kalori alımınızı engelleyebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta tüketilecek miktarın azlığı ve çokluğudur. Günde bir ya da iki adet yemeniz kilo kontrolü açısından sizin için fayda sağlayacaktır. Susamlı ve baharatlı galetalar yerine kepekli olanları tercih etmelisiniz. Böylelikle gün içerisinde tok kalmanızı sağlayacak ve fazla kalori alımını  engellemiş olacaktır.




Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. yazınıza sağlık katkı sağlasın diye sıksık ziyaret edeceğim. eğer sizde aramızda bulunmak isterseniz https://tekhaberoyun.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil